Kalevi Salonen

Talouselämä-lehti kehottaa äänestämään sote-uudistusta vastaan!

Talouselämä-lehti (https://www.talouselama.fi/uutiset/jos-haluat-entista-niukempaa-ja-sekavampaa-julkista-terveydenhuoltoa-aanesta-sote-uudistusta-vastaan/32bf5b5b-4026-3161-88b4-a7537e97453c) liputtaa todella vahvasti sote-uudistuksen puolesta ja tekee selkeän johtopäätöksen: ”Jos kannattaa tavoitetta julkisten menojen edes jonkinlaisesta kustannuskurista, äänestää sote-uudistuksen puolesta. Jos haluaa entistä niukempaa ja sekavampaa julkisesti rahoitettua hoivaa ja terveyttä, äänestää uudistusta vastaan. Näin yksinkertaista se pohjimmiltaan on.”

Perustelut ovat olemattomia, vääristeleviä tai pinnallisia kuten soten mielikuvamainontaan kuuluu: ” Ihmiset ostavat Mersuja, vaikka Toyotallakin hyvin pärjäisi. Kukaan poliitikko ei tuomitse mersukauppiaita. Terveydenhuollon mersukauppa sen sijaan pitäisi monen poliitikon mielestä kieltää, tai ainakin sen kasvua voimakkaasti rajoittaa.” Kolumnisti näkee siis soten hylkäämisen estävän kuskin paikalla olemisen niiltä, joilla siihen olisi varaa. Sehän on pelkkää vääristelyä. Tällä hetkellä tosiaan varakaskin joutuu jonottamaan siinä kuin muutkin, mutta vain julkisessa terveydenhuollossa.

On epävarmaa poistaisiko hallituksen sote-ratkaisu jonoja, mutta kustannuskurista ei sen yhteydessä ainakaan voi puhua. Nyt ehdotetuista malleista ainoastaan Pelkistetty Sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/) on selkeän yksinkertainen ja pystyy ratkaisemaan jonojen poistamiseen liittyvät kustannukset. Kuitenkin siinä on myös varakkaille mahdollisuus olla omalla kustannuksellaan kuskin paikalla. Olisi siis täysi valinnanvapaus joka hetki ja samalla yrityksillä kova kilpailu ja maksaisi miljardeja vuodessa hallituksen mallia vähemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Anteeksi nyt kun otsikkoa lyhentäessäni panin sen menemään ihan väärin päin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Talouselämä on ollut jatkuvasti pääkirjoituksia myöten puoltamassa hallituksen sotea. Olen seurannut kirjoittelua ja tuo ei ole lähimainkaan ainoita kirjoituksia, jossa ei ole kritiikin hävivääkään.

Talouslehtenä vaikuttaisi ajavan selkeästi yksityistämislinjaa ja suurten firmojen etua. Joskus kirjoitukset herättäneet jo myötähäpeää.

Toimituksen poiminnat