Kalevi Salonen

Talouselämä-lehti kehottaa äänestämään sote-uudistusta vastaan!

Talouselämä-lehti (https://www.talouselama.fi/uutiset/jos-haluat-entista-niukempaa-ja-sekavampaa-julkista-terveydenhuoltoa-aanesta-sote-uudistusta-vastaan/32bf5b5b-4026-3161-88b4-a7537e97453c) liputtaa todella vahvasti sote-uudistuksen puolesta ja tekee selkeän johtopäätöksen: ”Jos kannattaa tavoitetta julkisten menojen edes jonkinlaisesta kustannuskurista, äänestää sote-uudistuksen puolesta. Jos haluaa entistä niukempaa ja sekavampaa julkisesti rahoitettua hoivaa ja terveyttä, äänestää uudistusta vastaan. Näin yksinkertaista se pohjimmiltaan on.”

Perustelut ovat olemattomia, vääristeleviä tai pinnallisia kuten soten mielikuvamainontaan kuuluu: ” Ihmiset ostavat Mersuja, vaikka Toyotallakin hyvin pärjäisi. Kukaan poliitikko ei tuomitse mersukauppiaita. Terveydenhuollon mersukauppa sen sijaan pitäisi monen poliitikon mielestä kieltää, tai ainakin sen kasvua voimakkaasti rajoittaa.” Kolumnisti näkee siis soten hylkäämisen estävän kuskin paikalla olemisen niiltä, joilla siihen olisi varaa. Sehän on pelkkää vääristelyä. Tällä hetkellä tosiaan varakaskin joutuu jonottamaan siinä kuin muutkin, mutta vain julkisessa terveydenhuollossa.

On epävarmaa poistaisiko hallituksen sote-ratkaisu jonoja, mutta kustannuskurista ei sen yhteydessä ainakaan voi puhua. Nyt ehdotetuista malleista ainoastaan Pelkistetty Sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/) on selkeän yksinkertainen ja pystyy ratkaisemaan jonojen poistamiseen liittyvät kustannukset. Kuitenkin siinä on myös varakkaille mahdollisuus olla omalla kustannuksellaan kuskin paikalla. Olisi siis täysi valinnanvapaus joka hetki ja samalla yrityksillä kova kilpailu ja maksaisi miljardeja vuodessa hallituksen mallia vähemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat