Kalevi Salonen

Selkeä ratkaisu sote-sotkuun

Ensin tiivistelmä Aki Lindenin kirjoituksesta:

Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat jääneet ja tuloksena on vaikeaselkoinen kokonaisuus. Uudistuksen tärkein tavoite – julkisten sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillitseminen – ei ainakaan toteudu. Valinnanvapauskaan ei tule merkitsemään sitä mitä moni on odottanut.

Lindenin mukaan vain kaksi kolmesta keskeisestä tavoitteesta - korkealaatuisista palveluista, laajasta valinnanvapaudesta ja kustannusten kasvun hillinnästä - voidaan toteuttaa samanaikaisesti. Hän esittää ongelmaan yksinkertaisen ratkaisun: Terveyskeskusten ja yksityisten lääkäriasemien kanssa sovittaisiin, että ne saavat korvauksen yleislääkärin vastaanottokäynnistä, jolloin saataisiin kolme miljoonaa vastaanottokäyntiä vuodessa lisää. Jonotus loppuisi saman tien.

Kokonaisratkaisu, jossa kaikki tavoitteet voitaisiin saavuttaa samanaikaisesti:

Lindenin ehdotus on käytännössä sama kuin pelkistetyssä sotessa, jossa yksityiseen terveydenhuoltoon kirjautunut potilas voisi käyttää yksityislääkäriä tai yksityistä sote-keskusta ilman mitään erillisiä sopimuksia tai rahan käyttöä. Kun pelkistetyssä sotessa voidaan lääkkeiden suorajakelulla, maksuliikenteen siirrolla verotukseen ja tietotekniikan yksinkertaistumisella lisäksi saavuttaa suuret säästöt, kaikki ongelmat voitaisiin ratkaista yhdellä kertaa suorastaan käsittämättömän helposti - jos niihin ei vain sotketa poliittisia tavoitteita.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat