Kalevi Salonen

Jälleen nahkapäätös apteekkiuudistuksessa

Hallitus on nyt vapauttamassa apteekkien välistä hintakilpailua. Särkylääkkeet voisi hinnoitella vapaasti kunhan enimmäishintaa ei ylitetä. Jokainen voi kuitenkin arvioida mitä kilpailu merkitsee 2-10 € hintaisissa lääkepakkauksissa.  Näennäisuudistuksen sijaan olisi pitänyt tarkastella lääkkeitä sote-uudistuksen osana, sillä lääkehuolto on osa terveydenhuoltoa.


Kuten tuoreessa kansalaisaloitteessa (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3380) on ehdotettu, valtion kannattaisi jakaa reseptilääkkeet maksutta suoraan terveyskeskuksista. Samalla saavutettaisiin monia muitakin järkeistyksiä. Lääkkeet  voitaisiin hankkia jopa vuosittaisen tarpeen suuruisina erinä ja ne varastoitaisiin käytön mukaan painotetusti terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Tietokoneistetun ja reaaliaikaisen valtakunnallisen varastonhallinnan avulla vanhenemistappioita ei syntyisi. Suurista eristä laadunvarmistukset voitaisiin tehdä helposti pistokokein niin, että lääkeväärennösten pääsy terveydenhuoltoon voitaisiin estää. Nykyiseen lääkkeiden jatkuvaan pientoimitusvirtaan verrattuna logistiikkakustannukset laskisivat lähes kahdella kertaluokalla ja toimitusvarmuus sekä katastrofivalmius nousisivat parhaalle mahdolliselle tasolle. Reseptilääkkeiden suorajakelu mahdollistaisi myös edullisimpien lääkkeiden entistä systemaattisemman käytön. Lääkkeiden käsittelyketjun lyhentyminen, kaikki synergiaedut ja laskutukseen liittyvän byrokratian poistuminen laskisivat lääkkeiden hinnan selkeästi alle puoleen nykyisestä. Kuvaavaa on, että jos apteekkareille maksettaisiin heidän nykyiset käteen jäävät tulonsa vastikkeetta,  silti  saavutettaisiin ainakin miljardin euron vuosittainen taloudellinen etu.

Uudistuksen jälkeen apteekkien markkinaosuudeksi jäisivät vapaakauppalääkkeet ja valinnanvapausasiakkaat. Apteekkitulojen pieneneminen voitaisiin kompensoida siirtymällä apteekkareiden henkilöverotuksesta ja apteekkiverosta normaaliin yritysverotukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat