Kalevi Salonen

Rinne on tarjonnut viime hetken sote-ratkaisua Sipilälle ja Orpolle

Tämän aamuisen uutisen (https://www.is.fi/politiikka/art-2000005828750.html) mukaan SDP:n puheenjohtaja Rinne ei näe tarvetta hallituksen uudistuksen kaatamiseen - pelkät korjaukset riittäisivät. Uutinen on monin tavoin huolestuttava. Ensinnäkin se paljastaa, että SDP:llekin kamppailu sote-uudistuksesta on pelkkää poliittista peliä, jossa terveydenhuolto ja sen ongelmat ovat sivuroolissa tai ainakaan niitä ei ymmärretä. Rinne saattaa kuvitella voivansa varmistaa eduskuntavaalien voiton ryhtymällä hallituksen sote-uudistuksen pelastajaksi. Epäilemättä hän nyt myös yrittää gallupien antamalla voimantunnolla vedättää Keskustapuolueelta ja Kokoomukselta parhaat tarjoukset pääsystä seuraavaan hallitukseen. Pahaa pelkään, että odotettavissa on jälleen uusi lehmänkauppa. Saa nähdä onko sillä yhtä vähän tekemistä terveydenhuollon kanssa kuin Keskustapuolueen ja Kokoomuksen lehmänkaupassa maakuntauudistuksesta ja valinnanvapaudesta?


Rinne totesi myös, että suurinta osaa tähänastisesta valmistelusta voidaan hyödyntää tulevan hallituksen sote-mallin rakentamisessa. Se on totta, mutta hyödyntäminen ei tietenkään vaadi nykyisen hallituksen sote-esityksen yleislinjojen hyväksymistä. Sen ei myöskään tarvitsisi merkitä uudistuksen viivästymistä. Päinvastoin, jos suuren mullistuksen sijaan lähdetään nykyisen terveydenhuollon evoluutiosta ja rakenteet yksinkertaistetaan niin pitkälle kuin mahdollista ja ainoastaan terveydenhuollon näkökulmasta, uudistus voidaan toteuttaa huomattavasti hallituksen esitystä nopeammin. Lisäksi jo ensimmäisen viiden vuoden aikana yksinkertainen evoluutiomalli säästäisi hallituksen malliin nähden todennäköisesti yli 30 mrd €.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onko SDP seuraavassa hallituksessa?

Ruotsissa tuli takkiin ja Virossa SDP:n veronkorotukset ovat saaneet virolaiset äänestäjät raivoihinsa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Rinteen pelisilmä luultavasti petti. Ensinnäkin hallituksen päätöksen pitäisi olla yhtenäinen ehdotukselle, joka lienee melko lavea ja tulkinnanvarainen. Kokoomus tuskin innostuu. Maakuntien määrä saattaisi sopia SDP:lle, mutta valinnanvapaus onkin toinen juttu. Sitä ei sdp:n aktiivit ja jäsenistö mettäsikoja myöten hyväksy.

Kasaako Rinne uutta hallitusta kassakaappiin jo nyt. Punamultaa pukkaa silloin seuraavaksi kokoonpanoksi ja kok:lle tulee huilivuoro.

Ei, mitä enemmän ajattelen em. mallikin ontuu, koska Sipilä on pistänyt koko arvovaltansa lautakunnissa pyörivä esityksen taakse.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Todennäköisesti kasaa seuraavaa hallitusta kassakaappiin ja yrittää liennyttää kokoomuksen ja kepun suuntaan. Hän nimittäin tietää erinomaisen hyvin, että joutuminen samaan hallitukseen ääripopulististen vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa olisi demareille katastrofi. Joko jouduttaisiin tekemään politiikkaa, joka tuhoaa talouden ja karkottaa demarien äänestäjät tai sitten hallituksen sisäinen oppositio puukottaisi jatkuvasti selkään. Eivätkä nämä ole mitenkään toisensa poissulkevia vaihtoehtoja.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Ensinnäkin se paljastaa, että SDP:llekin kamppailu sote-uudistuksesta on pelkkää poliittista peliä, jossa terveydenhuolto ja sen ongelmat ovat sivuroolissa tai ainakaan niitä ei ymmärretä".

Onko joku voinut ajatella jotakin muuta?

Mutta ei syytä huoleen. Jos sote-uudistus etenee näin nopealla vauhdilla, kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana, niin monet ovat mullan alla ennen kuin valmista tulee.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Paljon mahdollista Pertti, jos nytkin tämä aiottu uudistus kaadetaan. Mullan alle ehditään vielä me kaikki ennen kuin valmista saadaan aikaiseksi.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ehdimme mahdollisesti mullan alle, jos valmistelua jatketaan hallituksen esityksen korjaamisella.

Sen sijaan, jos sote-uudistuksesta riisutaan pois kaikki poliittiset sivutavoitteet (todellisuudessa päätavoitteet) ja keskitytään terveydenhuoltoon, taloudellisesta ja toimivasta uudistuksesta päättäminen onnistuu helposti yhdessä vuodessa, jonka jälkeen toteuttaminen kävisi vuosia nopeammin kuin jos hallituksen esitys tulisi hyväksytyksi. Jotka toista väittävät, yrittävät piiskata kansalaisia hätiköityyn päätökseen tai sitten he eivät ymmärrä miten yksinkertaisia vaihtoehtoja on käytettävissä. Esimerkiksi aiemmin näissä blogeissa ehdottamani pelkistetty terveydenhuoltojärjestelmä vaatisi kertaluokkaa vähemmän lakitekstiä ja perusteluja kuin hallituksen nykyinen esitys, joka ei käytännössä ole enää kansanedustajien hallittavissa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Vähän tuntuu siltä, että nyt Rinne pyrkii siirtämään vastuun sote-uudistuksen kaatamisesta Vihreille ja Vasemmistoliitolle. Hän siis myös nuoleskelle Keskustaa ja Kokoomusta saavuttaakseen parhaat lähtökohdat seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Taisn pari päivää siten yhteen kommenttiin laittaa että seuraava hallitus vie tämän maaliin hieman viilattuna, keskittyen lähinnä nimiin ja termeihin. Nyt pidetty metelöinti on vain politikointia äänien saamiseksi.

Toimituksen poiminnat