Kalevi Salonen

Sote-uudistuksen kustannuksista ei saa puhua

Harri Jaskari kirjoittaa verkkouutisissa, että "valinnanvapaudessa käy päinvastoin kuin vasemmisto väittää" (https://www.verkkouutiset.fi/harri-jaskari-valinnanvapaudessa-kay-painva...).  Sirpa Asko-Seljavaara kommentoi kirjoitusta todeten "Valinnanvapaus on hieno asia, mutta voidaanko sitä tarjota rajattomasti verovaroin? Jos kaikki ne, jotka nyt maksavat itse, saavat kaiken haluamansa maksutta, maksaa se 900 miljoonaa vuodessa ekstraa plus kysynnän kasvu." Lopuksi hän kysyi "onko teillä eduskunnassa selvillä, mitä sote-ja maakuntareformi maksaa?

Lisäsin oman kommenttini, että hallitus kyllä tietää mitä uudistus maksaa, mutta ei kerro. Lisäksi esitin seuraavan laskelman: Tällä hetkellä itse maksavien korvaukset 0,9 mrd, palkkojen harmonisointi 0,7 mrd, työterveyshuollon ja terveysvakuutusten kapitaatiokorvausten kanssa päällekkäiset kustannukset 1,1 mrd, päivystyksen lisäkulut 3 mrd, maakuntahallinnon kustannukset 0,5 mrd, monimutkaistuvan tietotekniikan lisäkustannukset 1 mrd sekä yritysten voitot ja markkinointikulut 1 mrd. Yhteissumma siis noin 8 mrd €/v. Jos sitten vielä otetaan nykyjärjestelmän sijaan vertailukohteeksi ehdottamani pelkistetty terveydenhuoltomalli, sote-uudistuksen lisäkulut menevät yli kymmenen miljardin. Silti hallitus puhuu 3 mrd €/v säästöistä.

Eipä mennyt kauaakaan ennen kuin kommenttini oli hävinnyt. Jaskari ei näköjään pystynyt pienimmässäkään määrin torjumaan esittämääni täysin tyrmäävää, mutta realistista, arviolaskelmaa. Siis tällä hetkellä ainoa väylä avoimeen sote-keskusteluun on Uusi Suomi. Kiitokset siitä!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sote on nyt lomalla ja pitänee uskoa Harri Jaskaria.
Hyvävää kesää Kaleville.

Toimituksen poiminnat