Hesari suitsii vaihtoehdot sotekeskustelusta

Hesarissa oli tänään kirjoitus otsikolla "Sote-vastuun voi siirtää valtiollekin". Kommentoin mielestäni kirjoitusta asiallisesti ja toin samalla oman näkemykseni asiasta. Vaan kommenttianipa ei julkaistu.  Luulin, että huomaamattani minulle oli käynyt jokin virhe, joten lähetin sen uudelleen, mutta jälleen samalla tuloksella. Tämä oli lyhyen ajan sisällä jo kolmas kerta sote-asioissa, kun näin kävi.  Sitä ennen vastaavaa ei ollut tapahtunut koskaan. Taidan olla silmälläpidon alaisena. Muista kommenteista ilmeni, että rima hylkäykseen oli tänään  hyvin alhaalla.

Totta tietenkin on, että ehdotukseni sote-malliksi on ihan eri maailmasta hallituksen esitykseen nähden tyyliin 10-0, mutta ei lehti saa olla suojelemassa Kepun ja Kokoomuksen poliittisia intressejä kansalaisten vilpittömiltä yrityksiltä vaikuttaa asioiden kulkuun.

Tässä sensuroitu kommenttini:

Jos kerran valtio rahoittaa, niin olisi luontevaa, että sillä olisi myös vastuu. Mainiota, että Helsingin Sanomat ottaa tämän vaihtoehdon esille. Tähän mennessä siitä on vaiettu ilmeisesti siksi, että se olisi asettanut hallituksen valitseman mallin epäedulliseen asemaan.

Valtion hoitamana sosiaali- ja terveydenhuolto olisivat ylivoimaisesti tehokkaimmin organisoitavissa (https://demokraatti.fi/mielipide-pelkistetty-sote-maailman-kustannusteho…) ja sen seurauksena hallituksen nykymalliin verrattuna  rahaakin säästyisi kymmenessä vuodessa jopa 70 mrd € hallituksen mallin 15 mrd € sijaan (edellyttäen, että hallituksen esittämät säästöt todellakin toteutuvat). Siis Jo pelkästään taloudellisin perustein valtiojohtoisen ratkaisun pitäisi olla ainoa todellinen vaihtoehto. 

Valtiojohtoisen mallin valtti olisi yksinkertaisuus, jonka avulla kaikki asetetut tavoitteet saavutettaisiin (valinnanvapaus mukaan lukien) jopa hallituksen esityksen aikataulussa. Koska kyse olisi käytännössä nykyjärjestelmän evoluutiomallista, muutosvaiheessa ei olisi minkäänlaisen kaaoksen mahdollisuutta. Paradoksaalisesti valtiojohtoinen sote, jossa kaikki rakenteet olisi markkinatalouden periaatteiden mukaan pelkistetty olennaiseen ilman päällekkäisyyksiä, on niin älyttömän yksinkertainen, että vanhoihin kaavoihin kangistuneista se saattaa tuntua jopa epäuskottavalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu