Kalevi Salonen

Fortumin verosuunnittelu on törkeää

Iltalehti uutisoi, että Fortum verotettava tulos oli Suomea suurempi Irlannissa, jossa sillä ei ole siellä energialiiketoimintaa (http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803222200831377_pi.shtml​). Ilmeinen syy on Irlannin selvästi lievempi verotus. Ministeri Lintilä pitää menettelyä asiallisena, koska hänen mukaansa rahoitusyhtiöt on perustettu liiketoiminnallisista eikä verotussyistä.

Lintilä ei kerro mitä nuo liiketoiminnalliset syyt ovat, mutta arvata saattaa, että kyse on johdon optioista, jotka määräytyvät tuloksen perusteella. Siis valtionyhtiö maksaa miljoonittain veroja ulkomaille voidakseen maksaa miljoonabonukset johdolleen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ensin Fortum " ulosmittasi" omistamansa sähkönsiirtoverkot siten , että niiden kunnossapito hylättiin ja laiminlyötiin. Sitten varma luonnollinen monopoli myytiin ulkomaisille omistajille ja siitä saadut tulot siirrettiin Venäjän sähkötuotannon ja jakelun hyväksi.

Suomalainen sähkönkuluttaja näkisi Fortunan menestyksen mielellään joskus sähkönhinnan alennuksena ja joka näkyisi myös laskuissa, eikä vain Carunan yhä nousevina veloituksina ja veroina.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Caruna on näennäisesti ulkomaisessa omistuksessa, mutta mistä löytyisi se tutkiva journalisti kuka kykenee etsimään todelliset veroparatiisien suojissa olevat omistajat.
Onko siellä takana myös suomalaista " vanhaa rahaa ", joka on paikallista osaamista hyvksikäyttäen ohjautunut luonnollisten monopolien hyväksikäyttäjiksi, maksattamalla voittonsa keskiluokalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Fortumin verosuunnittelu on tärkeää.

Niin kuin suunnitteleminen kaikessa toiminnassa yleensäkin.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Veromaksujen siito toisiin maihin voidaan estää lainsäädännöllä, mutta todellisuudesa valtio ei halua. Mieluummin näperrellään pikkujuttujen kanssa. Periaate pitää olla, että voitot verotetaan siellä, missä liiketoiminta tapahtuu.

Toimituksen poiminnat